Managed Workspaces: Een groeiende noodzaak voor mkb
Ontdek waarom er een groeiende noodzaak is voor verbeterde beveiliging binnen het mkb en hoe een Managed Workspace de veiligheid, efficiëntie en productiviteit kunnen transformeren.
Wat is een Managed Workspace en waarom is het belangrijk voor het mkb?
Een Managed Workspace, of beheerde werkplek, is een IT-oplossing waarbij een externe serviceprovider (Managed Service Provider of MSP) de verantwoordelijkheid neemt voor zowel de implementatie van technische oplossingen als het onderhoud en beheer van de digitale werkomgeving van een bedrijf. Dit omvat o.a. de installaties en configuraties van de werkstations, implementatie van cyber security, het beschikbaar stellen en up-to-date houden van software en technische ondersteuning bieden voor de beheerde diensten.
Alarmerende toename van cybercriminaliteit
Voor het midden- en kleinbedrijf is dit van cruciaal belang omdat cybercriminaliteit de laatste jaren in alarmerende mate is toegenomen en niet langer genegeerd kan worden. Zo is 80% binnen het mkb doelwit geweest van cybercriminelen in 2023, bijna een verdubbeling vergeleken met het jaar daarvoor (bron: ABN AMRO). Ook blijven zzp'ers zeker niet buiten schot en krijgt bijna 70% ermee te maken. Managed Workspaces bieden toegang tot geavanceerde technologieën uit de enterprise markt die bescherming kunnen bieden zonder de noodzaak van grote investeringen in IT kennis en personeel, wat vaak binnen het mkb geen optie is.
Groeiende noodzaak voor verbeterde beveiliging
De noodzaak is er alleen blijft de perceptie nog achter. Het mkb lijkt weinig acht te slaan op de explosieve groei in cyberaanvallen en de risicoperceptie is dan ook niet meegestegen maar zelfs licht gedaald. Dit in tegenstelling tot grotere organisaties die zich wel degelijk de gevaren van cyberaanvallen realiseren.
Hoewel veel bedrijven zich veilig wanen, is de kans groot dat zij vroeg of laat slachtoffer worden van cybercriminaliteit en is het dus noodzaak om extra maatregelen te nemen.
Geavanceerdere aanvallen
Cyberaanvallen nemen niet alleen in frequentie toe, maar worden ook steeds geavanceerder. Hackers gebruiken meer geavanceerde technieken om toegang te krijgen tot gevoelige informatie en bedrijfsnetwerken te infiltreren.
Zo helpt kunstmatige intelligentie met het razendsnel kraken van wachtwoorden, het vormgeven van overtuigende ‘phishing’-campagnes, en de creatie van malware die zichzelf automatisch verbetert. En met 'Ransomware as a Service' (RaaS) wordt het cybercriminelen makkelijker gemaakt om aanvallen uit te voeren.
Geavanceerdere aanvallen vragen om geavanceerdere beveiliging. Deze zit echter in meerdere lagen, alleen de installatie van antivirus software volstaat niet meer.
Beveiligingsstrategie
Zoals gezegd komt complete beveiliging in meerdere lagen, dit betekent dat een uitgebreide beveiligingsstrategie meerdere beschermingslagen omvat om systemen, netwerken of gegevens te beveiligen. Dit concept staat bekend als “defense in depth” (verdediging in de diepte) en houdt in dat verschillende beveiligingsmaatregelen op verschillende niveaus worden geïmplementeerd om potentiële dreigingen op diverse punten te detecteren, voorkomen en mitigeren (afzwakken).
Hieronder zijn de belangrijkste lagen van beveiliging uitgelegd. Deze lijst is geenszins compleet te noemen maar de hoofdmaatregelen die toepasselijk zijn voor het mkb hebben zijn uitgelicht.
Doel:
- Bescherming van werkstations.
Maatregelen:
- Installatie van antivirus software: richt zich op bekende malware met behulp van 'signature-based' detectie.
- Een Endpoint Detection and Response (EDR) oplossingen wordt aanbevolen voor het bewaken, detecteren en reageren op een breder scala en geavanceerdere bedreigingen.
- Thread Hunting: preventief zoeken naar 'Indicators of Compromise' (IoC).
- Zero Trust: geavanceerde evaluatie van executables.
- Beveiligingsinstellingen van het besturingssysteem, bv. firewall en disk encryptie.
- Updates van het besturingssysteem.
Doel:
- Zorgdragen voor gebruik van legitieme en up-to-date software applicaties.
Maatregelen:
- Software deployment: het beschikbaar stellen van software voor gebruikers. Dit kan bv. via een 'Software Center' waar geselecteerde en legitieme applicaties beschikbaar worden gesteld ter downloaden en installatie van gebruikers. Dit is mogelijk onderdeel van een Mobile Device Management (MDM) beheer systeem.
- Gatekeeper instellingen: zorgt ervoor dat alle gedownloade software is ondertekend door een geregistreerde ontwikkelaar en gescreend (notarised) door Apple.
- Restricties: blokkeren van onwenselijke applicaties d.m.v. backlists.
- Patch Management: zorgdragen dat applicaties altijd up-to-date zijn. Patch Management is vaak onderdeel van een Mobile Device Management (MDM) beheer systeem waar updates beschikbaar kunnen worden gesteld of 'gepushed' worden op de werkstations.
Doel:
- Bescherming van gegevens.
Maatregelen:
- Encryptie: zorgdragen dat data niet toegankelijk is d.m.v. encryptie, bv. interne schijven van werkstations of backups.
- Backup- en herstel systemen: zorgdragen voor backups van belangrijke data welke opgeslagen wordt op een veilige locatie, bv. in een cloud.
Doel:
- Continu toezicht houden op systemen en snel reageren op beveiligingsincidenten.
Maatregelen:
- Mobile Device Management (MDM): monitoring van werkstations op beveiligingsinstellingen, software updates, compliance checks, etc.
- Managed Detection and Response (MDR): het monitoren en reageren op cyber incidenten door cyber security experts. Dit gebeurt vaak vanuit een Security Operation Center (SOC).
Doel:
- Zorgen dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben tot systemen en gegevens.
Maatregelen:
- Sterke wachtwoorden: gebruiken van complexe wachtwoorden, bv. minimaal 12 tekens en gebruik van speciale karakters.
- Multifactor-authenticatie (MFA): methode om de authenticiteit van een gebruiker te verifiëren op meer dan één enkele manier, bv. via email, SMS of mobile app.
- Wachtwoord manager: app waarmee gebruikers hun wachtwoorden kunnen creëren, opslaan en beheren.
Doel:
- Bescherming tegen schadelijke of onwenselijke internet verkeer en phishing.
Maatregelen:
- DNS-filters: blokkeren van domeinen die geassocieerd zijn met malware, phishing, ransomware of andere cyberbedreigingen.
- Content filtering: blokkeren van toegang tot ongewenste content zoals sites met expliiete inhoud, gokwebsites of social media tijdens werktijden.
- Geoblocking: blokkeren van internetverkeer uit landen die met cybercriminaliteit geassocieerd worden, bv. Noord-Korea.
Doel:
- Opstellen en naleven van richtlijnen en procedures voor beveiliging.
Maatregelen:
- Compliance: het naleven van wetten en regelgeving of standaarden zoals bv. AVG en ISO 27001.
- Gebruikersovereenkomsten: afspraken en voorwaarden over het gebruik van voor zakelijke apparaten, bv. privé gebruik.
- Wachtwoord beleid: het opstellen van voorwaarden over het gebruik van wachtwoorden, bv. eisen als een minimaal aantal karakters, Multi-factor of het delen of hergebruiken van wachtwoorden.
- Incident Response Plan (IRP): het proces beschreven wat een bedrijf of organisatie volgt wanneer het te maken krijgt met een datalek of cyberaanval.
Doel:
- Educatie van medewerkers over beveiligingsbedreigingen en best practices.
Maatregelen:
- Cyber Security trainingen: bewuster worden van veelvoorkomende cybersecuritybedreigingen.
- Phishing simulaties: test om in kaart te brengen of medewerkers in staat zijn phishing e-mails te herkennen.
Veel mkb-bedrijven hebben geen uitgebreide IT-afdelingen of interne expertise op het gebied van Cybersecurity. Dit maakt het moeilijker om effectief te reageren op dreigingen en een beveiligingsstrategie door te voeren. Het uitbesteden van beheer en beveiliging kan daarom een passende oplossing zijn.
Voordelen van een Managed Workspace
Mkb-bedrijven kunnen met een Managed Workspace profiteren van de nieuwste technologieën zonder voorafgaande investeringen wat leidt tot veiliger werken, verbeterde efficiëntie en productiviteit omdat ze zich kunnen richten op hun kern activiteiten.
Kosten besparing
Er is er een aanzienlijke vermindering van de IT-kosten omdat er geen noodzaak is om intern IT-personeel aan te nemen en op te leiden of dure IT-projecten aan te gaan. De operationele kosten zijn met een vast maandelijks tarief voorspelbaar waardoor onverwachte uitgaven worden vermeden.
Verbeterde beveiliging & support
Door gebruikmaking van de expertise en de professionele beheer- en beveiligingsplatformen die een Managed Service Provider tot zijn beschikking heeft wordt de beveiliging van de werkomgeving met stappen verhoogd. Daarnaast wordt de implementatie, beheer en support uitgevoerd door een professioneel team van beheerders en cybersecurity experts.
Schaalbaarheid
Het onboarden van nieuwe medewerkers of het in gebruik nemen van nieuwe apparaten verloopt efficiënt dankzij de geautomatiseerde processen die de beheer platforms bieden. Alle vereiste instellingen worden automatisch toegepast conform bedrijfsbeleid en bedrijfssoftware kan automatisch worden geïnstalleerd of veilig uit een software center worden gedownload door de medewerkers zelf.
Flexibiliteit
Met een Managed Workspace kunnen medewerkers vanaf elke locatie en op elk apparaat veilig werken dankzij de uitgebreide cybersecurity maatregelen. Dit is vooral belangrijk in een tijd waarin thuiswerken en werken op afstand steeds gebruikelijker worden.
Proactief beheer en Monitoring
Door monitoring en preventieve onderhoudstaken zoals updates doorvoeren worden problemen snel geïdentificeerd en opgelost voordat ze een probleem worden.
Continuïteit
Cloud backups worden automatisch en op de achtergrond gedraaid. Ze zorgen ervoor dat gegevens veilig zijn en gemakkelijk kunnen worden hersteld in geval van verlies of een calamiteit.
Wij kunnen helpen
Wil je een beveiligingsstrategie doorvoeren maar heb je niet de middelen? Geen probleem, wij regelen dit voor je. Met onze beheerde diensten weet je waar je aan toe bent en ben je in no-time Cyber Secure.
Neem contact op voor vrijblijvend advies of lees meer over Apparaat Beheer, Cyber Security of Backup & Recovery.